در این مقاله سعی کرده ایم اطلاعاتی درباره برنج طارم روشن ارائه کنیم. چندی پیش خبر تولید رقم های جدیدی به نام برنج روشن و شهریار از برنج که کیفیت طارم و کمیت برنج های پر محصول را داشته است شگفتی بسیاری از محافل علمی داخلی و خارجی را به همراه داشت، اما پس از مدتی گمانه هایی مبنی بر تراریخته بودن این ارقام بر سر زبان ها افتاد.

رقم روشن مقاوم به بیماری بلاست است که بیماری عمده استان های شمالی کشور به حساب می آید. در مزرعه برنج پژوهشکده دو رقم روشن و شهریار را تولید کرده ایم که از طریق پرتوتابی تولید شده اند، عملکرد بالا و زودرسی از مهمترین ویژگی های این ارقام است. بیش از ۱۰ سال است که پژوهش های کاربردی و تحقیق های علمی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی صورت می گیرد اما بیرون از دانشگاه مشتری انتظار آن ها را نمی کشد. تولید برنج روشن و شهریار که یک موفقیت بزرگ علمی توسط دانشمندان مازندرانی بوده با استفاده از فناوری هسته‌ای با روش پرتو دهی گاما بر روی برنج نعمت به دست آمده است؛ این نوع برنج کاملا نسبت به بیماری‌های شایعی مانند بلاست و آفت‌های معمول کرم ساقه خوار مقاوم است.

این ارقام با پرتو دهی اشعه گاما از چشمه کبالت ۶۰ با دز ۲۰۰ گری روی ۲۰ رقم محلی کیفی و رقم های پرمحصول شمال کشور با هدف دستیابی به لاین های برتر موتانت زودرس و پاکوتاه و همچنین با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب در سال ۱۳۸۸ آغاز شد.رقم روشن از پرتودهی رقم نعمت بوده و دارای ارتفاع ۶۷/۱۰۹ سانتی متر است که نسبت به ورس ( خوابیده شدن ) مقاوم بوده و برای برداشت مکانیزه مناسب است.این رقم از نظر طول دوره رشد ۱۲۲ روز از بذرپاشی تا برداشت متوسط رس بوده و حدود یک هفته تا ۱۰ روز زودتر از والد خود (نعمت) می رسد.نتیجه این پژوهش که ۹ سال زمان برد به پاس دو شهید هسته‌ای کشور شهیدان شهریاری و احمد روشن به روشن و شهریار نامگذاری شد.

تولید ۸ تن برنج روشن در یک هکتار
این بذر توانسته به صورت عملی نیز در اراضی شالیزاری خوش بدرخشد، امسال صد نفر از کشاورزان در شالیزارهای خود اقدام به کشت برنج روشن کردند. یکی از کشاورزان که سال گذشته از بذر روشن استفاده کرده است، گفت: سال گذشته به صورت آزمایشی با همکاری دانشگاه علوم کشاورزی ساری ۱۰۰ گرم از بذر روشن را در مزرعه کشت کردم که نتیجه مطلوبی داشت به همین خاطر امسال تشویق به استفاده بیشتر آن شدم. یکی دیگر از کشاورزان نیز در اینباره بیان کرد: این برنج نسبت به برنج های پر محصول دیگر عملکرد بهتری دارد به طوری که در هر هکتار می توان حدود ۸ تن محصول برداشت کرد.
مقاوم برنج روشن و شهریار به کرم ساقه خوار
رئیس طرح تحقیقاتی تولید برنج هسته ای در مورد برنج روشن بیان کرد: رقم برنج روشن، مقاوم به بیماری بلاست است که بیماری عمده اراضی شالیزاری استان های شمالی کشور به حساب می آید.قربانعلی نعمت زاده خاطر نشان کرد: برنج روشن به دلیل زود رس بودن نیازی به سمپاشی کرم ساقه خوار ندارد.جالب است که این پژوهشگران رقم دیگری از برنج را تولید کرده اند که کم از برنج روشن ندارد و نام آن را شهریار نهاده اند. اگر این دو رقم برنج که از نظر کیفیت با برنج طارم هاشمی رقابت می کند و از قضا پرمحصول و مقاوم به آفات هم هستند در اراضی شالیزاری استان توسعه یابند میتوان به تولید بیشتر و بهتر برنج و افزایش بهره وری بالای آب در اراضی شالیزاری برنج مازندران امیدوار بود.

مازندران ۲۳۰ هزار هکتار زمین شالیزاری دارد که سالانه بیش از ۹۵۰ هزار تن برنج سفید در استان تولید می شود.
درحال حاضر بر اساس آمارسازمان جهاد کشاورزی مازندران بیش از ۷۰درصد زمین های شالیزاری استان زیر کشت ارقام کم محصول طارم محلی و هاشمی می رود که دارای عملکرد حدود سه و نیم تن شلتوک د رهکتار هستند. طرح خوداتکایی تولید برنج با حمایت از کشت برنج در استان های مازندران و گیلان از سه سال گذشته دردولت تدبیر و امید شروع شده است، بطوریکه طرح های تسهیلات مکانیزاسیون ،تسطیح و یکپارچه سازی اراضی ، ساماندهی و نظارت بر بازار عرضه برنج ، کنترل و نظارت بر واردات ، ممنوعیت واردات در زمان برداشت و عرضه برنج داخلی و واردات بر اساس نیاز واقعی کشور مورد تاکید قرار گرفته است.

امیدوارم از اطلاعاتی درباره برنج طارم روشن با شما در میان گذاشته ایم راضی باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست