تفاوت برداشت دستی برنج و برداشت برنج با کمباین

در این مقالعه به تفاوت برداشت دستی برنج و برداشت برنج با کمباین می پردازیم. شاید شما هم در فصل برداشت برنج، دیده باشید که برخی کشاورزان، برداشت برنج را با دست و با کارگر انجام می دهند و برخی دیگر ، با کمباین های بزرگ و کوچک ؛ در این حالت ، ممکن است برای شما این برای شما این پرسش جرقه زده شده باشد که تفاوت و فرق اصلی برداشت دستی با برداشت با کمباین چیست ؟ این ها با هم چه فرقی دارند و کدام یک بهتر است؟

کدام برداشت برنج ، راحت تر است؟


برداشت برنج با کمباین، خیلی راحت تر و کم ریسک تر از برداشت دستی است؛ چرا که برداشت دستی، دارای دردسرهایی است که مخ را به سوت زدن وا می دارد و داغ ش می کند!

کمباین ، یک روزه مزرعه را درو می کند و شالی را تحویل می دهد؛ در حالی که برداشت دستی ، زمان بیشتر و تعداد کارگر بیشتری هم می خواهد.

کدام برداشت برنج ، ارزان تر است؟


این برای کشاورزان، سوال بسیاری مهمی است که کدام برداشت برنج ، ارزان تر است و هزینه کمتری در بر دارد؟

در پاسخ باید گفت برداشت برنج با کمباین، خیلی راحت تر و کم ریسک تر از برداشت دستی است؛ چرا که برداشت دستی، دارای دردسرهایی است که مخ را به سوت زدن وا می دارد!

کمباین ، یک روزه مزرعه را درو می کند و شالی را تحویل می دهد؛ در حالی که برداشت دستی ، زمان بیشتر و تعداد کارگر بیشتری هم می خواهد.

برداشت برنج دستی ، با ابزاری به نام داره انجام می شود؛ داره شبیه به داس است ؛ ولی از آن باریک تر و دراز تر است و لبه تیز آن، دندانه های اره ای شکل دارد.

اگر در کار کردن با داره ، آماتور باشید، ممکن است که به شدت به خود آسیب وارد نمایید؛ هم چنان که کارگران برنج، بارها با داره ، زخمی شده اند.

در گیلان، برندهای خوبی از داره – همانند داره “امید” در سیاهکل- وجود دارد و سازندگان سنتی داره در استان گیلان ، توانسته اند که با وجود پیدایش تمامی ابزارهای دیگر برداشت برنج، هم چنان به تولید این ابزار قدیمی ادامه بدهند.

خشک و تر با هم دیگر


در برداشت دستی، آن قسمتی از شالی زار که هنوز خوشه هایش نرسیده اند، توسط کارگران برداشت نمی شوند و باقی می مانند تا یکی دو روز بعد که رسیده تر شدند، برداشت بشوند؛ هم چنین ، پس از برش اولیه ، خوشه شلتوک ها بر روی ساقه های بریده شده (اَشکَل) باقی می مانند و هوا می خورند و گاهی اوقات هم یکی دو روز بعد جمع آوری می شوند که همین باعث می شود خوشه ها، بیشتر هوا بخورند و خشک شوند؛ ولی در برداشت با کمباین، خشک و تر با هم دیگر درو می شوند و کمباین ، فرق و تفاوتی بین خوشه های رسیده یا نرسیده برنج باقی نمی گذارد.

بنابراین شلتوک هایی که توسط کمباین ها درو می شوند، خیسی و رطوبت بیشتری دارند که اگر زود تبدیل یا سفید نشوند، ممکن است که خراب بشوند و زحمت کشاورز را هم خراب نمایند.

کیفیت کدام برداشت برنج بهتر و بالاتر است؟


اما آیا ارزان بودن و راحت تر بودن ، سبب بهتر شدن و بالاتر بودن کیفیت برنج نیز خواهد شد؟

در پاسخ باید اشاره کنیم با این که برداشت با کمباین سریع تر و آسان تر است ، اما احتمال خرد شدگی برنج را افزایش می دهد که این باعث می شود در بوجاری برنج، مقدار دانه های شکسته افزایش بیابد.

از سوی دیگر، همان طور که کمباین ، سرعت برداشت را بالا می برد، می بایست برنج درو شده با آن نیز با سرعت بالاتری سفید (یا تبدیل ) بشود. بنابراین ، فرآیند تدریجی خشک شدن برنج جای خود را به خشک شدن فوری و سرعتی می دهد که احتمال دارد از عطر و کیفیت برنج نیز کم کند.

برای این که بهتر متوجه بشوید که منظور از حذف فرآیند تدریجی خشک شدن برنج چیست، مقاله تاثیر برداشت دستی برنج و برداشت با کمباین بر عطر برنج را بخوانید

با توجه به این نکته ها باید گفت با وجود افزایش کمباین ها ، در برخی مناطق از شمال ، کشاورزان به برداشت با کمباین تمایلی ندارند و ترجیح می دهند که برنج خود را به صورت دستی برداشت نمایند.

در چند سال اخیر با وجود تمایل جهاد کشاورزی به صنعتی شدن و پر رنگ شدن نقش کمباین های برنج در برداشت برنج، بسیاری از کشاورزان تمایل بیشتری به برداشت دستی برنج پیدا کرده اند و پس از چند سال که برداشت با کمباین را امتحان نمودند، دوباره به سمت همان برداشت سنتی دستی برنج ( که شیوه نیاکان شان است) روی آورده اند.

نوشتهٔ بعدی
عوامل موثر بر قیمت برنج ایرانی چیست؟
نوشتهٔ پیشین
طرز تهیه کدو پلو

مطالب مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست